Friends of Potrero Hill Preschool

Through community collaboration, our studio repurposed a historic, yet formerly derelict and abandoned, structure into a place of warmth, growth, and community—a preschool. By renovating and expanding this historic structure to create spaces focused on imagination, creating and making, the design becomes a frame for the children to explore and grow. The restrained approach to the design features simple massing, a playful connection between new and old, and an approach to detailing which highlights the use of warm, natural materials. The project features abundant daylighting, a radiant heating system, passive cooling techniques, use of materials providing high air quality and the repurposing of a formerly abandoned space into a vibrant, healthy and growing environment. In addition to providing design services, our studio helped to lead the community to identify and recognize the potential of the site and assisted with raising the necessary funds to bring the project to fruition.

Outdoor Classroom

Interior Entry

Interior Entry

Children's cubbies

Children's cubbies

Children's cooking counter

Children's cooking counter

Entry Canopy

Entry Canopy

Cooking and Craft Room

Cooking and Craft Room

Classroom peek-a-boo windows

Classroom peek-a-boo windows

Petal Shade Structures

Petal Shade Structures

Classroom and children's cubbies

Classroom and children's cubbies

Classroom

Classroom

Photo credit: Puliatti Photographic